don det

Ik heb er voor gekozen om van tha khaek meteen door te reizen naar don det. De reis naar pkase was goed verlopen en vrijwel optijd was de bus op de bestemming. We arriveerden om 15 uur in pakse waar ik een tuk tuk kon nemen naar de boot om op don det te komen. De tuk tuk was een auto met een bak achter op waar ook een dak boven is gemaakt met aan de zijkanten van de bak smalle bankjes in de lengte en in het midden daar van nog een smal bankje gepropt. Zo zat ik in de tuk tuk te wachten tot dat het 4 uur was en de tuk tuk zou gaan rijden met een volle bak van zo ong. 30 mensen in de tuktuk 3 monniken van de aanwezige personen zaten in het voorste gedeelte in de auto zelf. Ik zat tussen de locals zonder enkele andere toerist. Ze spraken nauwelijks engels maar waren wel vriendelijk.

De tuk tuk ging langs dorpjes af en ook over slechte zandwegen waar het stof happen was in het donker en waar geen lantaarnpalen waren.

Uit eindelijk kwamen de over gebleven mensen voor de eilanden dus ik ook aan bij de boot rond 19uur. Het was al donker. Ik kon geen atm vinden die op dondet ook niet aanwezig was en de mensen begrepen het niet en zeiden dat de atm vandaag finish was. Toch maar op de boot gegaan en zuinig aan gedaan op don det met zo 350 kip waar ik het gelukkig 2 nachten mee gered heb en op het einde me geld nog heb op gemaakt met het kopen van mijn ticket naar cambodja.

De boot arriveerde dus na zo 15 min. De boot kwam niet aan de kant en we moesten een heel stuk door de rivier lopen ik denk wel 300 meter tot aan de boot door het donker door het water waar je niks in kon zien (met de angst voor vissen,haha) toen ik sneller ging lopen en me eigen route uit koos kwam ik op een net iets dieper stuk en toch maar snel de locals weer gevolgt. De boot man probeerde 50 van me af te troggelen omdat het een avond over time boot was. Gezegd nee 20 omdat ze dat in de tuk tuk zeiden dus ik zei nee 20 want overdag is 10 teveel betaald dus denk ik maar goed uit eindelijk was die wel tevreden met de 20 ik was ook eerst het bootje af gestapt voor dat ik betaalde.

Op dondet gezocht naar een guesthouse en zo uit gekomen omdat ik de goedkoopste op het eiland had genomen een premitief bungalowtje van 20.

Me deur ging van binnen uit niet op slot dus hebben ze er s'avonds nog een gat bij geboord zodat die op slot kon haha. Toen ik in bed lag sprong ook mijn lamp nog kapot n ik was met licht aan in bed gegaan omdat er open gedeeltes in de bungalow waren waar dieren van buiten af na binnen konden komen. Gelukkig kon ik nog wel genoeg zien met de verlichting van buiten af. Ook lag ik onder een klamboe.

De eerste nacht goed over leeft :p haha en rustig op me gemak gaan ontbijten en daarna een fietsje gehuurd waarmee ik naar het andere eiland don kon ben gefietst.

Het was een leuke route door natuur, de koeien liepen over de paden haha. Ook kwam ik tijdens het fietsen bijna geen andere toeristen tegen. Op don kong ben ik bij de grote waterval geweest. Het was erg mooi om te zien en de waterval liep ver door waardoor die nog groter is dan in eerste instantie lijkt. Hierna heb ik nog verder het eiland over gefietst opzoek na de andere waterval omdat de meneer die de kaartjes voor het eiland bij de brug verkoopt zei dat het kaartje voor de twee watervallen is. Nog 2 x het eiland rond gefietst maar geen 2de waterval gevonden. Later hoorde ik dat deze alleen met een bootje te bereiken is. Ik had het hierna wel gehad met fietsen en ben nog op het strandje wezen kijken op don det wat niets voor stelde en waar ook niemand gebruik van maakte. De rest van de dag maar gechilled in restauarantjes en me bus voor de volgende dag naar cambodja geboekt. Ook heb ik de zonsondergang nog bekeken.

Dondet is een heerlijk eiland om even tot rust te komen. Ik vind het 1 van de mooiste plekjes van laos en kan het zeker aan raden.

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer